• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning die kadastraal geregistreerd werd in 1905, doch met huidig uitzicht uit het interbellum.

Enkelhuis met onregelmatige travee-indeling en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met geprofileerde houten kroonlijst op klossen.

De lijstgevel is voorzien van een verzorgde, groene cimorné met art-decogetinte decoratieve details als hanenkammen in roze cimorné, afgelijnd met zwart marbriet boven de gevarieerde gevelopeningen. Ook de borstweringen zijn versierd met panelen in roze cimorné. Verder voorkomen van fijne gevelbrede lijstjes opgebouwd uit alternerende rechthoekige stukjes roze en zwart marbriet en een plint in veelhoekige stukjes zwart marbriet, verlevendigd door de verwerking van enkele stukjes groen marbriet.

Bijzonder is het verzorgde schrijnwerk van de voordeur en het venster rechts ervan, bij de voordeur met verwerking van vier ruitjes in fraai glas in lood met kleurrijke, florale motieven in eenvoudige art deco.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Genesius-Rode, afdeling 1, 1905 /25.

Auteurs: De Houwer, Veerle