Villa F. Lechien

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa F. Lechien

Beschrijving

Villa in naoorlogs modernisme, een eind van de straat gelegen op een ruim perceel. Volgens goedgekeurde bouwaanvraag van 1976 ontworpen door Atelier 20 (Christian Lechien en Patrick De Simpel) voor de heer F. Lechien. Bij de uitvoering wordt afgeweken van de plannen, zo wordt de voorziene tweede bouwlaag niet uitgevoerd en worden de gevels eenvoudiger en minder plastisch opgevat, hoewel het grondplan grosso modo vergelijkbaar is.

In 1983 wordt een aanvraag tot verbouwing ingediend (zelfde bouwheer, zelfde architecten) en wordt alsnog een tweede bouwlaag gerealiseerd op een gedeelte van de woning. Volgens de plannen uit 1976 is de villa opgevat als tweewoonst. Een riante woning aan de zuidwestkant met binnen- en buitenzwembad wordt gecombineerd met een kleinere woning aan de noordwestzijde.

Vrij dynamisch samenstel op onregelmatige plattegrond en bestaande uit verschillende balkvormige volumes van één tot twee bouwlagen van witgeschilderde baksteen, onder platte daken . De talrijke, bijna gevelhoge vensters betrekken de buitenruimte bij het interieur aan de zuidwestzijde. Toegang via de eerder gesloten zuidoostgevel, met naast de voordeur drie smalle vensters, geritmeerd door gevelhoge pilasters.

De toegevoegde verdieping met vrij zware, volledig beglaasde erkers in combinatie met gesloten gevelvlakken vormt enigszins een stijlbreuk.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 19768/23.01.1976, 198352/21.06.1983.

Auteurs: De Houwer, Veerle