• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Goed bewaard, vrijstaand burgerhuis uit het eerste kwart van de twintigste eeuw met een voortuin met smeedijzeren hek op een lage muur van geglazuurde baksteen.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Lijstgevel met een parement opgetrokken uit lichtgrijze, geglazuurde baksteen op een sokkel in hardsteen, verticaal geritmeerd door gevelhoge lisenen die de venstertravee flankeren. Bewaarde geprofileerde houten kroonlijst in verstek boven de lisenen. Steekboogvormige muuropeningen op beneden en eerste verdieping, korfboogvormige op de tweede verdieping. Hardstenen cordonlijsten op de borstweringen

De venstertravee links heeft op de bovenverdieping een rondboogvormig tweelicht met hardstenen oren en sluitstenen gevat in een korfboognis overspannen met een ontlastingsboog, eveneens met hardstenen sluitsteen en oren. Op de eerste verdieping hier een balkon op hardstenen consoles en met smeedijzeren leuning, waar een drieledig deurvenster op uitgeeft, waarboven een ontlastingsboog met oren en sluitsteen, waarrond een waterlijst loopt, uitlopend op medaillons met cirkelvormig ornament.

De eenvoudiger opgevatte deurtravee bewaart de oorspronkelijke voordeur met traliewerk en een belknop uit de bouwperiode.

Auteurs: De Houwer, Veerle