Duitse militaire post Pionierpark Jabbeke

Beschrijving

Bovengrondse betonnen post in een weide ten zuidwesten van Stationsstraat 109. In de aanpalende weide, op 50 meter ten westen van onderhavige constructie, ligt een gelijkaardige militaire post. Gelegen ten oosten van de Jabbeekse Beek, ten zuiden van het Kanaal Brugge-Oostende, ten noorden van de spoorlijn Brugge-Oostende. Ten zuiden van deze spoorlijn zijn nog barakken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog bewaard.

Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht als onderdeel van een Duits geniepark.

Vanaf januari 1917 werd bij Jabbeke een 'Reserve-Pionierpark' ingericht voor de 'Gruppe Nord'. Van hieruit werden bouwmaterialen, voorraden en munitie verspreid naar kleinere 'Pionierparke' dichter bij het front. In dit 'Pionierpark', dat vanaf de zomer van 1917 het 'Pionierhauptpark' van Oostende verving, werden er 'Genter Baracken' opgericht om troepen in onder te brengen, evenals barakken voor de opslag van munitie, die op 50 meter afstand van elkaar moesten staan en met een aarden wal moesten worden omgeven. Tenslotte werden er ook betonnen bunkers opgericht voor de veiligheid. Verder werden er ook bijkomende sporen aangelegd van verschillende breedte voor de aan- en afvoer van materialen en munitie evenals een loskade aan het kanaal Gent-Brugge-Oostende.

Beide betonnen post zijn, net als vele andere constructies, te zien op een luchtfoto van 11 september 1917. Ze werden opgetrokken in een zone van het pionierspark, waar vele munitie-opslagplaatsen waren ingericht.

Beschrijving

Bovengrondse militaire post, grotendeels opgetrokken uit betonstenen. Op de lage betonnen zijmuren zijn gebogen golfplaten geplaatst (nog aanwezig), die bovenaan aan elkaar verankerd zijn met stalen profielen. Hierop is een dunne laag beton en vervolgens een laag cementering aangebracht. Toegang aan noordoostelijke zijde. In de zuidwestelijke muur zit een kleine opening.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), luchtfoto 11/9/1917 (dianummer 7951, FID 8710), Britse luchtfoto’s 23/6/1918 (dianummer 9118, FID 8858), 1/7/1918 (dianummer 9115, FID 8855), 13/8/1918 (dianummer 9110, FID 8850).
  • VERDONCK A., VERMEIREN E. & TROUBLEYN R. 2011, Zeldzame reminiscenties van de Grooten Oorlog: archivalisch en bouwtechnisch onderzoek van de legerbarakken in Jabbeke (provincie West-Vlaanderen), Relicta 8, 377-418.

Auteurs: Decoodt, Hannelore