erfgoedobject

Watermolen, Molen van Muizen

bouwkundig element
ID: 21679   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21679

Beschrijving

Watermolen aan een aftakking van de Cicindriabeek, thans buiten gebruik. L-vormig complex van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), in witgekalkt stijlen regelwerk met lemen vullingen op een gepikte bakstenen plint.

Verbouwing tijdens de 20ste eeuw van oudere kern uit de 18de eeuw(?). Vergroting van deuren en kozijnramen van het woonhuis. Aansluitend bij het woonhuis, bloemmolen met overluifelde inrijpoort onder houten latei (stapelplaats voor graan en meel).

Haaks op deze vleugel, de dwarsschuur waarin ook de paarden-, koeien- en varkensstal zijn ondergebracht. Rechts van de schuurpoort onder houten latei, het wagenhuis.

Technische installatie: gaande buitenwerk verdwenen (voorheen: ijzeren middenslagrad) en toevoerbeek staat droog. Van het gaande binnenwerk is het gietijzeren drijfwerk (verticale opstelling, met verdeling door horizontaal kamwiel) volledig bewaard, doch de ijzeren molenas werd via een drijfriem aangedreven door een 30 pk-elektromotor (1940, ter vervanging van een dieselmotor). Op maalzolder (houten staande werk): twee maalstoelen (één nog in houten steenkist, de andere gedemonteerd), houten galg en haverpletter. In de huidige varkensstal resten nog het drijfwerk van de vroegere bloemmolen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Muizen
    Borlo (Gingelom)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Watermolen, Molen van Muizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21679 (Geraadpleegd op 24-10-2019)