Watermolen, Molen van Muizen

Beschrijving

Watermolen aan een aftakking van de Cicindriabeek, thans buiten gebruik. L-vormig complex van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), in witgekalkt stijlen regelwerk met lemen vullingen op een gepikte bakstenen plint.

Verbouwing tijdens de 20ste eeuw van oudere kern uit de 18de eeuw(?). Vergroting van deuren en kozijnramen van het woonhuis. Aansluitend bij het woonhuis, bloemmolen met overluifelde inrijpoort onder houten latei (stapelplaats voor graan en meel).

Haaks op deze vleugel, de dwarsschuur waarin ook de paarden-, koeien- en varkensstal zijn ondergebracht. Rechts van de schuurpoort onder houten latei, het wagenhuis.

Technische installatie: gaande buitenwerk verdwenen (voorheen: ijzeren middenslagrad) en toevoerbeek staat droog. Van het gaande binnenwerk is het gietijzeren drijfwerk (verticale opstelling, met verdeling door horizontaal kamwiel) volledig bewaard, doch de ijzeren molenas werd via een drijfriem aangedreven door een 30 pk-elektromotor (1940, ter vervanging van een dieselmotor). Op maalzolder (houten staande werk): twee maalstoelen (één nog in houten steenkist, de andere gedemonteerd), houten galg en haverpletter. In de huidige varkensstal resten nog het drijfwerk van de vroegere bloemmolen.