Pastorie, semigesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Borlo
Straat Truilingenstraat
Locatie Truilingenstraat 24, Gingelom (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige pastorie en semigesloten hoeve, met hek aan de straatzijde en woonhuis (nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Witgekalkte baksteenbouw met verwerking van kalksteen, onder meer voor de plint.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige vensters met kalkstenen onderdorpel en houten latei; zoldervensters: bolkozijn met kalkstenen onderdorpel. Rechthoekige kalkstenen deuromlijsting op neuten en bordes, met houten tussendorpel en bovenlicht. Verlaagde zijgevels.

Stallen haaks op het woonhuis gebouwd, gedeeltelijk door brand vernield en wederopgebouwd; zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); gepikte plint. Rechthoekige vensters en deuren onder houten latei. Varkensstallen onder zadeldak, ten zuidwesten; witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen.

Dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met lemen vullingen; gedeeltelijk met kunstleien afgedekte zijgevels. Recentere buitengevel van baksteen, verdeeld door lisenen. Poorten onder houten latei.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Muizen

Borlo (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.