Bakkerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bakkerij

Beschrijving

Burgerhuis met bakkerij en oven, gelegen op de hoek van de Patijntjestraat en de Distelstraat, volgens de bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Richard Deweirdt in opdracht van Gustaaf Lippens. In opdracht van dezelfde eigenaar wordt volgens de bouwaanvraag van 1946 architect Richard Deweirdt opnieuw aangesteld voor het herstellen en vergroten van de bakkerij en de woning met een bijkomende kamer. De bouwaanvraag specifieert dat de nieuw op te richten gevels zullen worden opgetrokken in dezelfde steen.

Gedeeltelijk onderkelderd hoekpand van twee bouwlagen en één en vijf traveeën met ertussen een afgekante hoektravee, onder een plat dak. De stadswoning is opgetrokken in een zakelijke architectuur met invloeden van de expressionistische baksteenarchitectuur. Kenmerkend hiervoor is onder meer het parement van gele baksteen in halfsteens verband met verdiepte lintvoegen, gecombineerd met decoratief metselwerk. De lijstgevel wordt beëindigd door opstaande zwarte en rode pannen voor respectievelijk de hoofdbouw en het bijgebouw en hardstenen dekstenen met rechthoekig decoratief element voor de hoektravee. Volgens de bouwaanvraag van 1935 werd de winkel voorzien van een plint van vierkante, bruin gespikkelde, keramische tegeltjes, nog deels bewaard in de Distelstraat. Vandaag is de winkelpui bekleed met roze-grijze marmer. De bijgebouwen hebben een lage plint van blauwe hardsteen.

Typerend zijn de verspringende gevelvlakken en bouwvolumes met een hoger oplopende en gemarkeerde hoektravee. Rechthoekige deur- en vensteropeningen met lateien en onderdorpels van bakstenen rollagen bekleed met zink, deels ingevuld met vernieuwd schrijnwerk. Opvallend, langwerpig, rechthoekig venster in de hoektravee, ingevuld met een oorspronkelijk glas-in-loodraam met opschrift 'bakkery' in rood glas. De deur- en vensteropeningen op de gelijkvloerse verdieping van de bijgebouwen in de Distelstraat hebben een gecementeerde omlijsting.

Volgens de bouwplannen is de kelderverdieping opgebouwd uit een 'eetwarenkelder', toegankelijk vanuit de keuken van de woning, en een ‘voorraadkelder’, toegankelijk vanuit de bakkerij. Op de gelijkvloerse verdieping is op de hoek de winkel gevestigd met daarachter de trap naar de bovenverdieping, de keuken en een ruimte om af te wassen, aan de zijde van de Distelstraat bevindt zich achter de winkel het salon. Zowel de keuken met afwasruimte en het salon geven uit op de binnenkoer. Vanaf de binnenkoer is de bakkerij met achterliggende oven toegankelijk alsook een toilet en een bergplaats met trap naar de 'bloemzolder'. Op de eerste verdieping bevinden zich boven de winkel, de salon, de keuken en gedeeltelijk boven de bakkerij, drie slaapkamers en een bergruimte. Boven de bakkerij, de oven en de bergruimte bevinden zich de bloemzolder en een bijkomende zolderruimte. Bij de verbouwingen in 1946 wordt de bakkerij op de gelijkvloerse verdieping uitgebreid tot aan de Distelstraat, waardoor de koer aanzienlijk verkleind. Het toilet op de koer wordt verplaatst. Op de bovenverdieping wordt de bergruimte van de woning verbouwd tot badkamer. De bloemzolder boven de bakkerij en de oven blijft behouden. Boven de uitbreiding van de bakkerij wordt een bijkomende kamer voorzien. De bijkomende zolderruimte bij de bloemzolder wordt verbouwd tot een gastenkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/P/7 en 1946/D/27.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Amaryllis Foulon, 2012-2013.

Auteurs: Depuydt, Katrijn