Winkelhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee wooneenheden met winkelfunctie, gelegen op de hoek van de Patijntjestraat en de Distelstraat, volgens de bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Ernest Snoeck in opdracht van Alice De Donckere. De namen van de architect 'Ern. Snoeck / Architecte / Mt St Amand (Gand)' en van de aannemer 'Th. De Clercq / Entrepreneur / Mt St Amand (Gand)' staan weergegeven op twee gevelstenen, respectievelijk rechts en links van de winkelingang op de hoek.

Gedeeltelijk onderkelderd hoekpand in romantisch kubisme van drie bouwlagen hoog en tweemaal drie traveeën breed met daartussen een afgekante hoektravee met afgeronde hoeken, onder een plat dak. Parement van gele en rode baksteen voor voornamelijk de pui, in halfsteens verband met Dudokvoegen, en een decoratief metselverband voor de hoektravee, op een plint van gefrijnde blauwe hardsteen. De lijstgevel wordt beëindigd door een gecementeerde daklijst. Typerend is het doorbreken van de horizontaliteit van de gevel met enkele verticale elementen waaronder de gecementeerde rechthoekige erker in de Distelstraat die doorloopt over de bovenste bouwlagen, de oplopende muurpenanten en het decoratieve metselwerk van de hoektravee met licht uitspringende, gecementeerde en rood geschilderde muurdammen, eveneens doorlopend over de bovenste bouwlagen.

Gevelopbouw met in de uiterste traveeën telkens een deurtravee die onder meer toegang verleent tot de wooneenheden, centraal op de hoek bevindt zich de winkelingang. Rechthoekige venster- en deuropeningen met doorlopende lateien van bakstenen rollagen, hardstenen onderdorpels op de gelijkvloerse verdieping en doorlopende bakstenen onderdorpels, bekleed met zink, op de bovenverdiepingen. Geprononceerde, licht uitspringende, gecementeerde en geschilderde tussendorpels en bovendorpel voor de deuropeningen en vensters van de winkels op de benedenverdieping. De smalle vensters van het trappenhuis in de deurtravee aan de Distelstraat zijn ingevuld met glas-in-loodramen van rood, groen en geel glas in een verticaal, geometrisch patroon. De deuropening in de Distelstraat heeft twee afgeronde dagkanten en is ingevuld met een houten deur met drie patrijspoortramen met traliewerk, verwijzend naar de pakketbootstijl. Links en rechts van de voordeur zijn de kleine, rechthoekige zijlichten ingevuld met gestructureerd glas. De deuropening in de Patijntjestraat heeft eveneens twee afgeronde dagkanten, een afgeronde tussendorpel en is ingevuld met nieuw schrijnwerk.

Volgens het bouwplan beschikt elke woning over een kelder met twee ruimtes voor de opslag van kolen en twee voorraadruimtes. Uit het bouwplan kan eveneens afgeleid worden dat de winkel of 'het magazijn', gelegen op de hoek, samen met een bijhorende keuken, bijkeuken en toilet apart kon worden gebruikt. Een eerste wooneenheid, toegankelijk via de inkom in de Distelstraat, bevindt zich op de eerste en tweede verdieping en bestaat uit keuken, toilet en twee slaapkamers op de eerste verdieping en nogmaals drie slaapkamers op de tweede verdieping. De tweede wooneenheid met bijhorend magazijn en 'spreekplaats', keuken, toilet en koer op de gelijkvloerse verdieping, is toegankelijk via de Patijntjestraat. De eerste en tweede verdieping van deze wooneenheid omvatten telkens twee slaapkamers, een toilet en een badkamer. Ter hoogte van het trappenhuis is op beide bouwlagen een klein balkon voorzien.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/P/8.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Amaryllis Foulon, 2012-2013.

Auteurs: Depuydt, Katrijn