Sint-Jobkapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Jeuk
Straat Hasselbroekstraat
Locatie Hasselbroekstraat 190, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Jobkapel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kapel gelegen vlakbij het kasteel Hasselbroek (door een dreef ermee verbonden) en tegenover de zogenaamde Hoeve Stassens.

Voor de kapel staat een grote linde. Eénbeukige kapel op rechthoekige plattegrond, met schip en smaller koor, uit de eerste helft van de 18de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van mergel en kalksteen.

Noordvoorgevel, begrensd door brede hoekpilasters uitlopend op een schuine waterlijst van kalksteen die het afgeknotte driehoekige gevelveld afsluit; boogdeur met negblokken (kalksteen) onder een hoog rondboogvenster met negblokken (kalksteen) en metalen roeden; tenslotte, klein rondboogvenstertje met negblokken van mergel in het gevelveld onder de dakruiter.

Zijgevels op smalle, kalkstenen plint (koor en schip), alleen gemarkeerd door een kalkstenen rondboogvenster met negblokken en metalen roeden, en bekroond door een bakstenen tandlijst met dropmotief. Afgewolfd zadeldak boven het schip, met noordeliojke dakruiter; lager afgesnuit zadeldak boven het koor.

De aanleunende oostsacristie werd zeer recent verwijderd.

Sober, bepleisterd interieur met pseudokruisribgewelf in schip en koor, gevormd door brede ribben steunend op pilasters. Lodewijk XV-stucwerk. Rondbogige triomfboog naar het kleinere rechthoekig koor.

Mobilair: Altaarstuk, schilderij op doek, voorstelling van Sint-Job, door De Prée, (midden 18de eeuw).

Altaar, eik, in Luikse Lodewijk XV-stijl (18de eeuw). Bij diefstal (18 september 1974) verdwenen Sint-Annabeeld (16de eeuw), Onze-Lieve-Vrouwebeeld (18de eeuw), Sint-Jobbeeld (18de eeuw) en een stel bronzen kandelaars (18de eeuw).

  • DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden in Limburg), Hasselt, 1975, p. 36.
  • GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Sint-Truiden, Brussel, 1977, p. 43.
  • RENSON G., De kapel van St.-Job, (Het Oude Land van Loon, XXVI, p. 50-54).

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Jeuk

Jeuk (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.