Bovengrondse betonnen constructie op het militaire domein kazerne 'Steenstraat', vlakbij de ontmantelingsinstallatie voor chemische munitie (DOVO). De constructie ligt net op de grens met Houthulst, op ongeveer vier kilometer ten noorden van Poelkapelle.
Historische achtergrond
De Duitsers bouwden het Vrijbos uit tot een goed gecamoufleerd depot. In het bos werden tal van depots voor materialen, munitie en allerhande voorraden ingericht. Een netwerk van spoorlijnen, emplacementen en smalspoorbaantjes doorkruiste het bos. Begraafplaatsen werden in het bos aangelegd, net zoals oefenterreinen, schietstanden en observatieposten. Tot 1917 leek het bos een relatief veilig oord te zijn, zeker in vergelijking met de loopgraven aan het front. Maar vanaf 1917 zou het bos door de vijandelijke artillerie omgetoverd worden in een 'vulkanisch maanlandschap'. Om het bos te kunnen verdedigen, werden vanaf 1917 Riegels uitgebouwd: dit waren dwarsverbindingen tussen de hoofdstellingen die min of meer van het noorden naar het zuiden liepen. De Riegels waren oost-west gericht. Geholpen met de betonnen versterkingen die her en der in en rond het bos opgetrokken werden, moesten de manschappen de 'vesting' voldoende kunnen verdedigen.
Beschrijving
Bovengrondse betonnen constructie, waarvan een deel verdwenen is. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting, deels tegen golfplaten met fijne, diep uitgesneden golvingen (waarvan de indrukken nog aanwezig zijn). Het beton is verstevigd met ronde wapeningsijzers en ijzeren profielen. De muren zijn tot bijna twee meter dik.
- Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.
- BACCARNE R. & STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918, s.l.