Burgerhuis ontworpen door Armand De Buck

Beschrijving

Deels onderkelderd burgerhuis in modernistische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Armand De Buck in opdracht van Louis Diels, zie ook de inscriptie ‘Arm. De Buck/Architecte/Ledeberg’, rechts onderaan in de plint.

Lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat), op een plint van gefrijnde blauwe hardsteen. Parement van rode baksteen in kettingverband met Dudokvoegen, gecombineerd met kunststeen voor onder meer de aflijning van de licht verspringende gevelvlakken van de pui. De gevel wordt beëindigd door een uitkragende houten kroonlijst, ondersteund door twee consoles.

Smalle linker deurtravee en brede rechter venstertravee. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door een centrale, licht uitspringende rechthoekige erker op een getrapte kunststenen borstwering. De erker wordt doorbroken door een rechthoekig drielicht met kunststenen tussenstijlen. Op de doorlopende hardstenen lekdorpel bevindt zich op de uiteinden een decoratieve bol in kunststeen. De rechthoekige vensteropeningen zijn ingevuld met geschilderd houten schrijnwerk en hebben bakstenen rollagen als lateien en lekdorpels uit blauwe hardsteen. De vensteropening op de benedenverdieping heeft kwartronde dagkanten in kunststeen. De rechthoekige deuropening heeft een bovenlicht dat is ingevuld met gestructureerd glas. De tussendorpel is van kunststeen. De dagkanten van de deuropening zijn onderaan afgekant en daarboven kwartrond afgewerkt, de onderzijde is bekleed met blauwe hardsteen, de bovenzijde is van kunststeen. Bewaarde rechthoekige, houten deur met gestructureerd glas en geometrisch, houten deurrooster. Links onderaan de deuropening is er een aansluiting voor een buitenkraantje.

Volgens de bouwplannen is de planindeling opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis met op de gelijkvloerse verdieping aan de linkerzijde de inkom met hal en trappenhuis en achterliggende keuken, schotelhuis, kolenopslagplaats en washuis aan de koer. De inkom en het trappenhuis worden geflankeerd door de salon en de eetplaats. De eerste verdieping heeft vooraan de voorkamer met aansluitend de trapzaal, entresol en badkamer. Rechts van het trappenhuis ligt een ‘achterkamer’.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/D/10.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Amaryllis Foulon, 2012-2013.

Auteurs: Depuydt, Katrijn