Burgerhuis ontworpen door Fernand De Vleeschouder

Beschrijving

Deels onderkelderd burgerhuis in een sobere zakelijke stijl, volgens de bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Fernand De Vleeschouder, in opdracht van architect Lambert De Vleeschouder, zie ook de inscriptie 'Fernand / De Vleeschouder / Architecte' in de plint, rechts van de deuropening. Het bouwjaar 'Anno' '1936' is aangegeven door middel van decoratief verwerkte, uitstekende baksteenkoppen, aangebracht bovenaan de penanten. Het duidelijk vermelden van het bouwjaar op de gevel is een typisch element in het oeuvre van Fernand De Vleeschouder.

Rijwoning van drie bouwlagen op een plint van blauwe hardsteen, onder een plat dak. Parement van rode baksteen in halfsteens verband met decoratief, horizontaliserend metselwerk in de sokkel en op de penant tussen het venster en de deur op de begane grond. De lijstgevel wordt beëindigd door een uitkragende, verkropte en vernieuwde kroonlijst. Beide bovenverdiepingen zijn uitgewerkt met een oplopende, driezijdige, bakstenen erker. Rechthoekige vensters met lekdorpels van blauwe hardsteen en bakstenen rollagen als lateien. De lekdorpel van het venster op de begane grond loopt door over de volledige breedte van de gevel en is uitgewerkt als een sokkellijst. Vernieuwd schrijnwerk. Dieperliggende, rechthoekige deuropening met hardstenen dagkanten, voorafgegaan door twee hardstenen treden. De rechthoekige, houten deur met gestructureerd glas en kenmerkend, ijzeren deurrooster bleef bewaard. Boven de betonnen tussendorpel bevindt zich een rechthoekig bovenlicht, ingevuld met geknikte glazen bouwstenen.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond van de gelijkvloerse verdieping opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis waarbij de voorplaats met aansluitende eetplaats aan de rechterzijde worden geflankeerd door de inkom, hal, trappenhuis en keuken. Langs het terras bevinden zich de bijkeuken en het washuis. Op de eerste en tweede verdieping bevindt zich aan de voorzijde van het gebouw telkens een grote slaapkamer met daarachter een tweede slaapkamer naast het trappenhuis. De eerste verdieping omvat daarnaast ook een derde slaapkamer, een toilet en een badkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/D/55.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Amaryllis Foulon, 2012-2013.

Auteurs: Depuydt, Katrijn