erfgoedobject

Pastorie van Grootlo

bouwkundig element
ID
216844
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216844

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van Grootlo
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige pastorie van Grootlo, gehucht van Schriek, deelgemeente van Heist-op-den-Berg, dat een afzonderlijke parochie werd in 1906. Beeldbepalend gelegen ten zuidoosten van de 'Oude Kapel'. Het pand werd kadastraal geregistreerd in 1902 in opdracht van landbouwers Engelbert Goossens-Opdebeeck en Josephina Goossens. Heden niet langer in gebruik als pastorie, maar omgevormd tot sociale huisvesting.

Alleenstaand dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (leien) met dakkapellen onder driehoekig fronton aan de oost- en westzijde. Lijstgevel beëindigd door een bakstenen fries met overhoekse muizentand onder een gekorniste houten kroonlijst op klossen en met tandlijst. Sober rood baksteenparement op een hardstenen plint. Voorgevel horizontaal geleed door een hardstenen, geprofileerde kordonlijst tussen beide bouwlagen. Verticaal geritmeerd door middel van een risaliet ter hoogte van de deurtravee en hoekpilasters. Licht getoogde muuropeningen met strekken, hardstenen sluitstenen en lekdorpels. Vernieuwd houten schrijnwerk, met uitzondering van de bewaarde houten vleugeldeur in de tweede travee, onder een bovenlicht.

Relatief gesloten zijgevels, waarbij de westelijke zijgevel afgewerkt is met rotsbepleistering. Vlakke achtergevel van vier traveeën, gelijkaardig als de voorgevel. Tegen de achterzijde zijn haaks twee eenlaagse, functionele aanbouwen bewaard, die een koer flankeren, achteraan afgesloten met een ijzeren hek. De omliggende groenzone, de voormalige pastorietuin, is heden nog bewaard en wordt aan de westelijke zijde ommuurd.

  • Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Heist-op-den-Berg, afdeling VII (Schriek), 1902/14.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie van Grootlo [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216844 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.