Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opnemingparochie

Beschrijving

Pastorie van Moelingen uit het interbellum, gelegen ten westen van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opneming binnen de ommuring van het kerkhof.

Op de locatie van een oudere pastorie werd in 1928 op het kadaster de nieuwe opbouw van een pastorie geregistreerd. De dorpskern van Moelingen zal tijdens de doortocht van de Duitsers begin augustus 1914 sterk verwoest worden, waarna er een nieuw rooilijnenplan werd opgesteld en ook verschillende huizen en hoeves heropgebouwd zijn. Mogelijk was de pastorie ook zwaar beschadigd door de oorlog en werd ze daarom in de jaren 1920 volledig als nieuwe constructie heropgebouwd.

Bakstenen woning op een L-vormige plattegrond van twee bouwlagen onder afgewolfde zadeldaken. Kenmerkend voor de streek zijn de rechthoekige muuropeningen met zware omlijstingen en dorpels in Maaslandse kalkzandsteen; vernieuwd schrijnwerk. Centraal in de gevel nis met beeld van Sint-Jozef met Christuskind.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Voeren, afdeling V (Moelingen), 1928/7.

Auteurs: Verwinnen, Katrien