Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Jeuk
Straat Hasselbroekstraat
Locatie Hasselbroekstraat 181-183, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Nummer 181 Neoclassicistisch getint dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Witgeschilderd bakstenen gebouw met verwerking van arduin voor de omlijstingen; gecementeerde plint. Voorgevel geritmeerd door middenrisaliet en hoeklisenen. Kordonlijst (arduin) die de onderdorpels der vensters van de tweede bouwlaag onderling verbindt. Rechthoekige vensters met arduinen boven- en onderdorpel. Rechthoekige deur met geprofileerde kroonlijst, houten, gestrekte tussendorpel met bovenlicht; bordes met gesmeed ijzeren trapleuning.

Aanleunende bijgebouwtjes van telkens één travee tegen beide zijgevels. Recentere, polygonale veranda met plat dak tegen de rechterzijgevel.

Rechts hiervan, met nummer 183, bevindt zich een voormalige brouwerij (?) uit het eind van de 19de eeuw. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).

Bakstenen gebouw verankerd door middel van gietijzeren muurankers, rond en rechthoekig, met ribben; puntvormige gevelbekroning boven de twee middentravee; gevelritmering door middel van bakstenen lisenen. Rondboogvormige muuropeningen met gecementeerde onderdorpels.

In de rechterzijgevel, rechthoekig laadvenster met gietijzeren balkon voorzien van hijsbalk met katrol. Het gebouw is verder voorzien van een naast de nok ingebouwde, korte, vierkante fabrieksschouw. Haaks tegen de achtergevel een bijbouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), met rondboogvormige muuropeningen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Jeuk

Jeuk (Gingelom)

is gerelateerd aan Herenboerenparkje

Hasselbroekstraat 181 (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.