erfgoedobject

Meergezinswoning in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID
216856
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216856

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in sobere beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van Leo Van Coppenolle, naar een ontwerp door de 'architecte-technicien' Cyrille Jacques uit 1933 (zie gevelinscriptie).

Met een gevelbreedte van twee traveeën, telt het gebouw drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk, met een plint uit blauwe hardsteen. Het geveldecor - vandaag witgeschilderd - is vermoedelijk uitgevoerd in imitatie-natuursteen. Omlijst door kolossale pilasters en een decoratieve kroonlijst, wordt de axiale compositie getypeerd door korfboogopeningen en de met guirlandes versierde bow-window van de bel-etage. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met kleine roeden is bewaard; de bekronende balustrade van de bow-window werd vervangen door een metalen borstwering.

De L-vormige plattegrond omvat een woning die zich over begane grond en eerste verdieping uitstrekt, en een huurkwartier op de tweede verdieping, ontsloten door een gemeenschappelijke inkom- en traphal. De woning bestaat uit een suite van salon en eetkamer en de keuken met toilet op de begane grond, en drie slaapkamers op de verdieping. Het huurkwartier biedt ruimte aan een slaapkamer, een eetkamer en de keuken met toilet.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#3818.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216856 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.