Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa met bijgebouw, kadastraal geregistreerd in 1898 en gebouwd in opdracht van de Aalsterse weduwe Vanden Steene – Eeman. Naar verluidt deed de woning tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst als school. Goed bewaard voorbeeld van een vrijstaand burgerhuis met omringende, beboomde tuin, opgetrokken in een sobere bouwstijl uit het einde van de 19de eeuw. Gekasseid voorerf, aan de straatzijde afgesloten met een haag met centraal een vernieuwd ijzeren toegangshek tussen geschilderde bakstenen pijlers met arduinen dekstenen. De beeldbepalende inplanting buiten de dorpskern, wordt in het straatbeeld gemarkeerd door twee rode beuken aan het toegangshek.

Vrijstaande, onderkelderde woning op een vierkante plattegrond, opgevat als een dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een schilddak (pannen, nok parallel met de straat). De lijstgevel wordt afgelijnd met een geprofileerde houten kroonlijst. Geschilderd baksteenparement op een plint in blauwe hardsteen. De centrale toegangstravee wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon afgesloten met decoratief ijzeren hekwerk, rustend op twee hardstenen consoles, en toegankelijk door middel van een deurvenster. Getoogde vensteropeningen met hardstenen lekdorpels, vernieuwd houten schrijnwerk en in de zijtraveeën voorzien van luiken. Bewaarde rechthoekige, getraliede houten vleugeldeur, onder een getoogd bovenlicht. De deur is toegankelijk door middel van twee hardstenen treden. Gelijkaardige, bepleisterde achtergevel als veruitwendiging van de planindeling, met centraal een bewaard houten rondboogvenster van het trappenhuis op de eerste verdieping. Blinde zijgevels.

Bakstenen bijgebouw rechts in de tuin, onder een pannen zadeldak (nok loodrecht ten opzichte van de straat). Wit geschilderd parement op een gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, met drie deuren en een tot venster omgevormde poort in de rechtertravee. Zijgevel met poortopening, onder een houten luik in de geveltop. Restanten in het interieur wijzen op de aanwezigheid van een paardenstal met bakstenen vloer, heden dienst doend als garage en bergruimte.

Grotendeels vernieuwd interieur, waarbij de typerende planindeling van een dubbelhuis herkenbaar is. Bewaarde centrale circulatie-as, met gang tussen voor- en achterdeur, en trappenhuis met bewaarde houten trap met uitgewerkte trapleuning en trappaal in neostijl.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Erpe-Mere, afdeling I (Erpe), 1898/30.
  • Informatie verkregen van de eigenaar (20 augustus 2014).