U-vormige hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Jeuk
Straat Hasselbroekstraat
Locatie Hasselbroekstraat 213, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve met U-vormige aanleg en ommuurd erf aan de straatzijde, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Ten westen, centraal gelegen dubbelhuis met zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Baksteenbouw met verwerking van hardsteen voor de plint, deur- en vensteromlijstingen. Erfzijdegevel met middenrisaliet en hoeklisenen. Rechthoekige vensters. Rechthoekige deur met bovenlicht, geprofileerde druiplijst en gestrekte houten tussendorpel. Verlaagde zijgevels. Aanleunende bijgebouwtjes van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder lager zadeldak (kamers voor personeel en koetshuis). Rechthoekige vensters met lekdrempel. In het zuidelijk bijgebouw, rechthoekige poort met pilastervormige posten en houten latei.

Ten zuiden, haaks op het woonhuis, stallen van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Baksteenbouw met hardsteen voor de omlijstingen van de rechthoekige vensters en deuren. Ten noorden haaks op het woonhuis, bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen); arduinen rondbooginrijpoort voorzien van negblokken.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Jeuk

Jeuk (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.