erfgoedobject

Villa Jadot in cottagestijl

bouwkundig element
ID
216863
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216863

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa in cottagestijl met art-deco-inslag, opgericht in opdracht van Clement Fossé in 1928 naar ontwerp van architect E. Delcourt, Marchienne-au-Pont. Ingeplant in een ruime tuin met naar verluidt een groene kamer en aanhorigheden voor "landelijke randactiviteiten".

Villa van twee bouwlagen onder complexe pannen bedaking met centraal een grote schoorsteen. Baksteenbouw met een plastische volumewerking door de afwisseling van lijstgevels en vooruitgeschoven afgesnuite puntgevels met imitatie vakwerk, in de voorgevel met bow-window; de bovenverdieping is voorzien van een crépibezetting. De woning is toegankelijk via een deels omlopende galerij met gedrukte rondbogen op deels gecanneleerde en bepleisterde zuilen met lijstkapiteel; leien dak. Rechthoekige vensters, op de verdieping met luiken die door hun afwerking verwijzen naar het simili vakwerk. Ten dele vernieuwd schrijnwerk.

Interieur. De plannen tonen een centrale hal met trap waarrond zich de verschillende kamers situeren. Het salon bevindt zich in de ruimte met de bow-window.

  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Albertlaan 21.
  • BRUYNDONCKX A. 1999: De cottagestijl deel 2, De Horen 26.4, 170-172.
  • BRUYNDONCKX A. & WYNANTS M. 2000: Vier wandelingen in Tervuren, Tervuren, 38.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Jadot in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216863 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.