erfgoedobject

Hotel Britannique

bouwkundig element
ID
216867
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216867

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Britannique
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch getint geheel, volgens een oude prentbriefkaart voorheen Hotel Britannique, kadastraal geregistreerd in 1910, en gelegen in een tuin met grote paardenkastanje. Het pand is in de diepte uitgewerkt en vertoont een rechthoekige plattegrond; drie op vijf traveeën en drie bouwlagen onder een pannen schilddak met de nok loodrecht op de straat, doch verspringend ter hoogte van het risaliet in de rechtse zijgevel.

Met schijnvoegen gecementeerde en lichtgeel beschilderde lijstgevels (oorspronkelijk onbeschilderd), horizontaal geleed door omlopende grijze muurbanden en het klassieke eveneens omlopende hoofdgestel met een houten kroonlijst op ten dele gekoppelde consoles. Rondbogige deuren en vensters op de begane grond, steekbogig op de verdiepingen.

De straatgevel wordt geaccentueerd door een middenrisaliet en flankerende deurvensters met gietijzeren balkonleuningen op de eerste verdieping; gelijkaardige deurvensters worden herhaald in de rechtse zijgevel. Laatstgenoemde gevel vertoont bovendien een sterk uitspringende gevelpartij van twee traveeën, voorzien van gevelhoge spaarvelden met ingeschreven vensters. Een bijhorende gietijzeren lichtarmatuur hangt tegen de gevel.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1910/7.
  • www.delcampe.be (geraadpleegd op 6 januari 2015).

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hotel Britannique [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216867 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.