• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning in oorsprong deel uitmakend van een groter volume dat al was ingetekend op het Primitieve Kadasterplan (1836); circa 1873 werd ze afgesplitst, maar omstreeks 1900 opnieuw samengevoegd. Mogelijk betreft het een oudere eenlaagse (?) kern die later verhoogd werd met één bouwlaag. Bij de inventariscampagne op het einde van de jaren 1960 was het aanpalende pand, het in spiegelbeeld opgetrokken nummer 19 nog niet gesloopt.

Onderkelderd rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. Verankerde lijstgevel met een begin 20ste-eeuwse cementbepleistering met schijnvoegen. Rechthoekige vensters, op de begane grond met behouden luikduimen en op de verdieping met blauwe hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting waarboven rechte geprofileerde waterlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1873/2, 1901/10.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde