erfgoedobject

Eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID: 216875   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216875

Beschrijving

Ensemble van drie onderkelderde stadswoningen, kadastraal geregistreerd in 1904 en opgetrokken in opdracht van Jan Vandeuren Hernalsteen, ondernemer uit Elsene.

In de lintbebouwing opgenomen breedhuizen van twee en een halve bouwlagen onder aaneengesloten zadeldaken. De verzorgd uitgewerkte lijstgevels hebben een parement van rode baksteen met verwerking van gele baksteen voor decoratieve accenten als borstweringen, rollagen en muurbanden. De rechthoekige muuropeningen hebben op de begane grond een ijzeren I-latei, op de bel-etage zijn ze behalve bij nummer 40 uitgewerkt als een centraal deurvenster met balkon, geflankeerd door kleinere vensters en gekoppeld door bekronende, aaneengesloten rondboogvelden. Op de bovenverdieping zijn de kleinere vensters quasi als register uitgewerkt onder een doorlopende hardstenen latei, net onder de aflijnende kroonlijst op gekoppelde modillons.

Het rechtse pand wordt gemarkeerd door een winkelpui met centrale ingang; ordonnerende pilasters met kapiteel waarboven een ijzeren I-profiel en steekbogige ontlasting. Een tweede smalle rechthoekige deur rechts, geeft toegang tot de woning. De begane grond van nummer 36 werd verbouwd in 1970. Bewaarde voetschrapers bij de nummers 38-40.

  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Brusselsesteenweg 36.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1904/14.

Bron     : -
Auteurs :  De Vries, Birgit, Kennes, Hilde
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eenheidsbebouwing [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216875 (Geraadpleegd op 31-03-2020)