Dubbelvilla in cottagestijl

Beschrijving

Dubbelvilla in cottagestijl met omringende tuin en afgesloten van de straat door een omheining, oorspronkelijk van hout op gecementeerde basis tussen beraapte pijlers; het hout werd recent vervangen door PVC.

Historiek

De villa is gelegen op een perceel dat in 1871 door notaris Peter Vanorshoven verkocht werd aan koning Leopold II in het kader van de voorziene aanleg van de Tervurenlaan ten noorden van het perceel. De naderhand overgebleven stukken grond behoorden aan de 'Onafhankelijke Congostaat', op dat ogenblik een persoonlijke eigendom van de koning. In 1907 werden de terreinen samen met de kolonie overgedragen aan de Belgische staat en naderhand aan privé-eigenaars verkocht; aan de verkoop was wel de voorwaarde gekoppeld dat nieuw opgerichte huizen niet met de voorgevel naar de Tervurenlaan mochten gebouwd worden. Het betreffende perceel werd in 1926 als bouwgrond verkocht aan ondernemer Joseph Steuts, die woonde in de aanpalende villa. Hij liet er in 1927 deze tweewoonst bouwen als huurpand naar ontwerp van de Schaarbeekse architecten vader en zoon Henri Jacobs.

Beschrijving

De twee woningen met keldergarages zijn opgetrokken in spiegelbeeldschema, telkens twee bouwlagen hoog, onder sterk overkragende pannen zadeldaken met de nok haaks op de straat en voorzien van decoratief uitgewerkte schoorstenen. De voor- en zijgevels zijn bezet met een witte beraping en hebben een blauwe hardstenen plint. De straatgevels zijn uitgewerkt als puntgevels met imitatievakwerk in de top en plastische accenten zoals de centraal geplaatste driezijdige erkers, bekroond door deurvenster met balkon, afgezet door een geometrisch uitgewerkt ijzeren hek. Karakteristiek zijn bovendien de als pseudo-erkers uitgewerkte hoeken. De rechthoekige vensters behielden hun oorspronkelijk schrijnwerk en bovenlichten met houten roedeverdeling. De toegang in de overigens vlakke zijgevel wordt gemarkeerd door een lager bijgebouw onder leien dak. Sober gehouden bakstenen achtergevel.

Aangezien het om huurwoningen gaat is de interieuraankleding eenvoudig. Ook de indeling is in spiegelbeeld uitgewerkt: de ingang in de respectievelijke zijgevels geeft uit op de vestibule met aan de straat bureau en eetkamer met in het verlengde naar achter toe de keuken. Alle ruimten zijn rechtstreeks bereikbaar vanuit de hal. Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer aan de achterzijde. Nummer 149 is gedeeltelijk gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke planindeling en een terrazzovloer in hal en keuken.

• BRUYNDONCKX A. 1999: De cottagestijl, De Horen 26.4, 170-172.
  • SATTLER H. 2000: De ontdekking van een architectonisch juweeltje in Tervuren, De Horen 27.3, 123-128.
  • Bouwplannen verkregen van de heer en mevrouw Detlev-Boeing (23 juli 2004).

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde