Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Deze cottagevilla met art-deco-elementen is omgeven door een tuin met achterin een prieel en is afgesloten van de straat door een omheining, in oorsprong identiek aan die van de aanpalende huurwoningen. De inkom bevindt zich in de rechtse zijgevel.

Historiek

Het perceel werd in 1871 door notaris Peter Vanorshoven verkocht aan koning Leopold II in het kader van de voorziene aanleg van de Tervurenlaan ten noorden van het perceel. De naderhand overgebleven stukken grond behoorden aan de 'Onafhankelijke Congostaat', op dat ogenblik een persoonlijke eigendom van de koning. In 1907 werden de terreinen samen met de kolonie overgedragen aan de Belgische staat en later aan privé-eigenaars verkocht; aan de verkoop was wel de voorwaarde gekoppeld dat nieuw opgerichte huizen niet met de voorgevel naar de Tervurenlaan mochten gebouwd worden. Het betreffende perceel werd in 1926 als bouwgrond verkocht aan ondernemer Joseph Steuts. Deze liet in 1927 de huidige villa bouwen naar ontwerp van de Schaarbeekse architecten vader en zoon Henri Jacobs. Op hetzelfde moment liet Steuts de nabijgelegen huurwoningen met gelijkende stijlkenmerken oprichten. In de periode 1934 tot 1949 werd de villa bewoond door Edouard Louis Tilman Doumen.

Beschrijving

Het betreft een onderkelderde driegevelwoning op een nagenoeg rechthoekige plattegrond van drie onregelmatige traveeën en twee bouwlagen onder een complexe overkragende bedaking met dakkapel, vorstkam en typerende getrapte schoorstenen. Omlopende kroonlijst met cassetteverdeling en daklijstbalkjes. Baksteenbouw op blauwe hardstenen plint met getraliede keldervensters, op de verdieping voorzien van een witte beraping en imitatievakwerk. De straat- en inkomgevel zijn plastisch uitgewerkt; links in de straatgevel is er een driezijdige erker met bekronend balkon, geflankeerd door bakstenen pilasters met gestileerde bloemenvazen. De rechtse gevelhoek vertoont een getrapte uitwerking. De vensters zijn gevarieerd rechthoekig met bewaard schrijnwerk; de bovenlichten zijn voorzien van een karakteristieke roedeverdeling en cristalineglas. Ook de rechtse zijgevel is plastisch uitgewerkt met links een erkervormige uitbouw met balkon, geflankeerd door pilasters met gestileerde bloemenvazen en rechts de toegang die bestaat uit een eenvoudig portaal onder zadeldak, uitkragend op drieledige consoles. De rechthoekige houten deur is ten dele getralied en voorzien van cristalineglas. Overigens bevindt er zich aan deze zijde een markante dakloggia. De achtergevel heeft met rechts een verbouwd terras en links een half ondergrondse oorspronkelijke garage. De linkse zijgevel is uitgewerkt als wachtgevel.

Bewaard eclectisch interieur met oorspronkelijke indeling opgebouwd rond een centrale hal waarrond de verschillende kamers gegroepeerd liggen: links liggen respectievelijk het bureau, de trappenhal met vestiaire en de eetkamer. Rechts liggen de keuken, de 'salle de séjour', de wc en in het verlengde van de eetkamer het salon met aansluitend terras aan de buitenzijde. Op de bovenverdieping liggen drie kamers, respectievelijk boven het bureau, de eetkamer en het salon; boven de 'salle de séjour' ligt de naaikamer en boven de inkomhal bevindt zich de badkamer. De ruimte boven de keuken bleef uitgespaard.

Gang met onder meer een art-decotrap in combinatie met een imitatie van een eikenhouten lambrisering met motieven refererend naar de geometrische art nouveau, en een cementtegelvloer. Salon in neoclassicistische stijl en eetkamer in neorenaissancestijl, telkens met bijpassende schouw, lambrisering en stucplafond. Parketvloer in visgraatmotief voor salon, bureau en eetkamer. Gebruik van cristaline-reliëfglas bij de binnendeuren. Kelder met verschillende opslagkamers, een citerne en toegang tot de garage.

Omliggende tuin met gerenoveerd prieel en een deels bewaard art-deco-waterbassin met blauwe mozaïektegels. Het vierkante, sterk opengewerkte prieeltje vertoont afgeschuinde hoeken en is afgedekt door een overkragend koepeldak met topstuk, geschraagd door houten pijlers; de toegang wordt bekroond door een eenvoudig driehoekig fronton.

• BRUYNDONCKX A. 1999: De cottagestijl, De Horen 26.4, 170-172.
  • SATTLER H. 2000: De ontdekking van een architectonisch juweeltje in Tervuren, De Horen 27.3, 123-128.
  • Informatie en bouwplannen verkregen van de eigenaars, de heer en mevrouw Detlev-Boeing (23 juli 2004).

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde