Gelegen op een klein pleintje, in het centrum van het gehucht Heysselt. Noordoostgeoriënteerd, éénbeukig kerkje. Schip en koor van elk één travee. Vlakke koorsluiting.
Baksteenbouw met verwerkingen van kalksteen en mergelsteen. In de zuidwestvoorgevel, rondboogdeur, opgenomen in een rechthoekige omlijsting met zware, uitstekende, trapezoïdale sluitsteen. Jaarsteen in de puntgevel met chronogram "LaV/ CresCI/ AManDo," (1756). Rondboogvensters met mergelstenen hoekstenen in schip en koor. In koorsluiting gevelsteen "DEN 27/ AUGUSTUS/ ANN0 1756".
Zadeldak (kunstleien) boven schip en lager koor, in 1979 aangebracht na de verlaging van de vroegere aandaken met muurvlechtingen.
Interieur
Gedecapeerde muren in schip en koor na werken in 1974, en vals plafond van kunststof
Mobilair: Sin-Amandsbeeld, eik (15de eeuw); Sint-Jozef met Kind (circa 1700); Ecce Homo, eik (17de eeuw).
GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Sint-Truiden, Brussel, 1977, p. 43.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)