Villa's met cottage-inslag

Beschrijving

Twee van de drie in oorsprong gelijkaardig uitgewerkte villa's met cottage-inslag, gelegen boven het straatniveau en samen kadastraal geregistreerd in 1915 in eigendom van André Barbeaux. Nummer 247 werd inmiddels verbouwd. In 1932 werd bij nummer 249 nabij de straat een garage gebouwd. Ook bij nummer 245 werd later een garage toegevoegd. De villa's zijn omgeven door een tuin; nummer 249 behield een ijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers waarop de benaming 'Chanteclair'.

Het betreft eenvoudige villa's van twee bouwlagen onder haaks in elkaar gewerkte en overkragende bedaking, ten dele gestut door houten korbelen. De vormgeving bestaande uit de combinatie van een lijstgevel en een sterk uitspringende, afgeknotte puntgevel voor nummer 249, een lijstgevel voor nummer 245, is karakteristiek voor landelijke doorsneevilla's uit die periode. Typisch is ook het voorkomen van luifels en erkers. De gevels zijn eenvoudig gecementeerd met schijnvoegen, evenwel onderbroken door bakstenen muurbanden met siermetselwerk en dito gevelafijningen. De inkom wordt voorafgegaan door een portiek met houten balustrade en steektrap. Rechthoekige muuropeningen.

• Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Brusselsesteenweg 249.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1915/22.