Eclectisch hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekhuis

Beschrijving

Half vrijstaand eclectische hoekhuis met bijgebouw, waarvoor in 1913 een licht afwijkende bouwaanvraag werd ingediend naar ontwerp van Alfred Knein; het pand werd kadastraal ingetekend in 1914. Links, op de hoek met de Brusselsesteenweg, is het perceel ingenomen door tuinaanleg, omgeven door een lage bakstenen muur met ijzeren hek en toegankelijk via een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers in de afgeschuinde hoek.

Ruim burgerhuis van drie op twee traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien afgevlakt mansardedak voorzien van diverse types dakvensters. Bakstenen lijstgevels, vooraan met dubbelhuisopstand op blauwe hardstenen plint en met gebruik van simili voor de muurbanden. Markerend middenrisaliet onder gebogen pseudofronton met oculus. Diverse types vensters waarin behouden schrijnwerk, op de begane grond met geprofileerde rechte waterlijst en op de verdieping onder gebogen waterlijst met voluutvormige uiteinden. Tuingevel gemarkeerd door een mooi overluifelde (glas en ijzer) deur en een licht uitspringende erker op de verdieping.

Bijgebouw onder zadeldak met trapgevel uitgevend op de Brusselsesteenweg. Later toegevoegde garagepoort.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1914/16.
  • VANDENBREEDEN J. (onder leiding van) 2013: Architecturale en stedenbouwkundige analyse en waardebepaling van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Tervuren. Synthetische fase. Deel 2a – Inventarislijst Achterstraat-Lindeboomstraat, 47.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde