erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID: 216885   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216885

Beschrijving

Twee eclectische stadswoningen met art-nouveau-inslag, kadastraal geregistreerd in 1911. Nummer 11 met verbouwde begane grond.

Enkelhuizen in repetitief schema, elk van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met de nok parallel aan de straat. Bakstenen lijstgevels op blauwe hardstenen plint met rechthoekig, getralied keldervenster. Gebruik van witte baksteen voor de muurbanden en ontlastingsbogen; blauwe hardsteen voor de aanzetstenen, lekdrempels en muurband ter hoogte van de lekdrempel op de begane grond. Kenmerkende art-nouveaugetinte graffitopanelen met gestileerde motieven in de boogvelden boven de muuropeningen. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei met rozetbouten; kleinere steekboogvensters op de derde bouwlaag. Gelijkaardig uitgewerkte deuren. Nummer 9 met behouden houten kroonlijst op klossen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1911/9.

Bron     : -
Auteurs :  De Vries, Birgit, Kennes, Hilde
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216885 (Geraadpleegd op 01-04-2020)