erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
216887
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216887

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee eclectische burgerhuizen in repetitief schema, beide kadastraal geregistreerd in 1914. Voor nummer 14 werd in 1912 een bouwaanvraag ingediend. Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder zadeldak met de nok parallel aan de straat.

Witbepleisterde lijstgevels die rechts gemarkeerd worden door een breder vensterrisaliet met op de bovenverdieping een deurvenster met balkon, voorzien van een gebombeerde ijzeren leuning. Verwerking van blauwe hardsteen voor de plint, de al dan niet doorgetrokken lekdrempels en de vlakke omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen op de benedenverdieping en de kelder. Bovenvensters met afgeronde hoeken, eveneens in een vlakke omlijsting. Behouden schrijnwerk. Klassiek hoofdgestel met decoratief uitgewerkte fries onder een houten kroonlijst op modillons.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1914/15.
  • VANDENBREEDEN J. (onder leiding van) 2013: Architecturale en stedenbouwkundige analyse en waardebepaling van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Tervuren. Synthetische fase. Deel 2a – Inventarislijst Achterstraat-Lindeboomstraat, 48.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216887 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.