erfgoedobject

Eclectische villa

bouwkundig element
ID
216895
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216895

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Witgeschilderde villa met neotraditionele inslag, waarvan het basisvolume kadastraal werd ingetekend als 'nouvelle construction' in 1907. Op dat ogenblik werd ook de verkoop geregistreerd door 'Tervuren den armen' aan Denaux Mathilda, rentenierster. In 1914 werd de uitbreiding met de uitbouw links ingetekend. Latere verbouwingen in de zijgevels. Renovatie aan de gang in augustus 2014.

Woning van drie traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder afgeknot leien tentdak met omlopende nokbalustrade. Baksteenbouw, later wit overschilderd, op gebosseerde blauwe hardstenen onderbouw. Aan straatzijde links gemarkeerd door een topgevelrisaliet met schouderstukken en overhoeks topstuk. Rechthoekige benedenvensters en verdiepte steekboogvensters op de verdieping, alle met eenvoudige sluitsteen, blauwe hardstenen lekdrempels en met een boogfries op de borstwering. Bewaard schrijnwerk, op de verdieping met houten roeden en gekleurd structuurglas in het bovenlicht. Houten vleugeldeur, voorafgegaan door een kwartcirkelvormige trap van blauwe hardsteen. Aflijnend klassiek hoofdgestel bestaande uit een fries met casementen en een houten kroonlijst op consoles.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1907/36, 1914/49.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216895 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.