erfgoedobject

Villa in cottagestijl

bouwkundig element
ID
216896
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216896

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa opgetrokken in cottagestijl, kadastraal geregistreerd in 1909 als 'nouvelle construction' in opdracht van aannemer Jan Lodewijk Schouwers-Puttemans; naast een 'huis' werden een 'broeikas' en 'lusthof' ingetekend ter vervanging van het vroegere 'bouwland'. In 1973 werd de loggia vooraan dichtgemaakt met glaswerk. Het voormalige koetshuis, duivenhok en stallen werden in 1973 ingericht als studie- en verblijfsruimte.

Woning op quasi rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen onder sterk overkragende pannen bedaking met daklijstbalkjes. Aan de linkse zijgevel bevindt zich een lagere haakse aanbouw van twee bouwlagen onder zadeldak. In de oksel van het hoofdvolume en de aanbouw hangt een torenvormig uitgewerkte houten erker onder leien spits.

Baksteenbouw op breukstenen plint met plastisch uitgewerkte gevels onder meer door de afwisseling van lijst- en puntgevels en het gebruik van diverse materialen; zo vertoont de bovenverdieping een houten vakwerk-imitatie in combinatie met bepleisterde gevelvlakken, in sterk contrast met de bakstenen benedenverdieping. De voorzijde wordt gedomineerd door een loggia met rondboogarcade op zware, gebombeerde zuilen van blauwe hardsteen; karakteristiek zijn ook het bow-window rechts beneden, de houten veranda en dito balkons. Diverse types van rechthoekige vensters, sommige met behouden schrijnwerk met houten roedeverdeling.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1909/48.
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Hertogenweg 8.
  • BRUYNDONCKX A. 1999: De cottagestijl deel 2, De Horen 26.4, 166-169.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216896 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.