Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Vrijstaand hoekhuis met de voorgevel gericht naar de Liskensstraat, op het kadaster ingetekend als 'nouvelle construction' in 1903 bij reeds bestaande 'broeikassen' in opdracht van Dussen-Demey Emilius, landbouwer. Later werden nog meerdere serres toegevoegd.

Onderkelderde woning van drie op twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak met de nok loodrecht op de Hertogenweg. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op beschilderde, gecementeerde plint en gemarkeerd door een omlopende muizentand onder de eveneens omlopende houten kroonlijst. Het bakstenen parement werd ingekleurd. Beluikte rechthoekige benedenvensters onder ijzeren I-latei en dito deur, getoogde bovenvensters alle op blauwe hardstenen lekdrempels. Bewaard schrijnwerk. In de tuin bleef een serre bewaard.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1903/31.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde