erfgoedobject

Villa met cottage-inslag

bouwkundig element
ID
216899
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216899

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande eclectische villa met neotraditionele en cottage-inslag, waarvoor in 1912 een bouwaanvraag werd ingediend naar ontwerp van architect J.-B. Tilman. Ingeplant in een omringende tuin en van de straat nauwelijks zichtbaar door de begroeiing en een afsluiting.

Baksteenbouw op quasi rechthoekige plattegrond van drie traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde, overkragende bedaking. Decoratieve verwerking van witte baksteen voor de muurbanden, rollagen en hoekketting. Karakteristieke combinatie van een lijstgevel links met een vooruitgeschoven puntgevel rechts. De lijstgevel vertoont een vooruitgeschoven begane grond die als basis dient voor het terras met houten balustrade op de bovenverdieping. Voornamelijk rechthoekige vensters onder ijzeren I-profiel, bekroond door steekbogige rollagen met in het boogveld plantaardige motieven. Houten schrijnwerk met houten roedeverdeling in de bovenlichten. Witgeschilderde houten kroonlijst op consoles, de puntgevel is voorzien van witgeschilderd, houten schoorwerk.

  • VANDENBREEDEN J. (onder leiding van) 2013: Architecturale en stedenbouwkundige analyse en waardebepaling van het bouwkundig erfgoed van de gemeente Tervuren. Synthetische fase. Deel 2a – Inventarislijst Achterstraat-Lindeboomstraat, 72.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa met cottage-inslag [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216899 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.