Distilleerderij Snyers

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Jeuk
Straat Houtstraat
Locatie Houtstraat 98, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Distilleerderij Snyers

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve en landbouwstokerij voor graanalcohol, gelegen in een ruime tuin, door een muur met gietijzeren hek van de straat afgesloten.

Semi-gesloten hoeve uit het eind van de 19de eeuw, met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom het rechthoekig, gekasseid erf.

Ten oosten, woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, de voorgevel aan de straatzijde voorzien van arduinen plint en kordonlijsten; middenrisaliet met dakkapel en hoeklisenen met tandlijst; getoogde arduinen vensters en rechthoekige arduinen deur op neuten met bovenlicht tussen de houten tussendorpel en de druiplijst.

Aan weerszij, lage bijgebouwtjes van één travee, waarvan het rechts bekroond is met een kleine trapgevel en voorzien van een zijgevel in imitatie stijl- en regelwerk (gecementeerd) waartegen een veranda met plat dak aangebouwd is.

Ten noorden, haaks op het woonhuis, de stokerij met torenvormige stookplaats, waarboven een verluchtingsdak; op het meest westelijke punt, de vrijstaande, ronde schouw.

Ten zuiden, stal onder schilddak, waarvan de zijgevel aan straatzijde een gelijkaardige gevelopvatting vertoont als het woonhuis. Dwarsschuur, haaks op de stal, voorzien van een arduinen rondboogpoort met negblokken. Bergplaats in het verlengde van de stal, achter de dwarsschuur.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Jeuk

Jeuk (Gingelom)

is gerelateerd aan Herenboerenparkje

Houtstraat 98 (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.