• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

In oorsprong vormde het nummer 15 samen met het aanpalende nummer 13 een eenheidsbebouwing van twee gekoppelde woningen, opgetrokken in elkaars spiegelbeeld. De rechterhelft van de dubbelwoonst, nummer 13, verloor het oorspronkelijke karakter bij verbouwingswerken in 1937 en 1960.

Het bewaarde nummer 15 is een burgerhuis met elementen die verwijzen naar de neotraditionele en de cottagestijl en werd kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' in 1909 in opdracht van Frans Goossens-Boucourt, bediende. In 1957 werd de halfondergrondse garage toegevoegd; de linkse aanbouw werd verhoogd in 1960.

Burgerhuis met sterk verhoogde begane grond, twee traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde pannen bedaking met links een lagere aanbouw van één travee en twee bouwlagen. Karakteristieke combinatie van een lijstgevel voor de linkse deurtravee en rechts een breder puntgevelrisaliet met witgeschilderd houten schoorwerk voor de overkragende bedaking. Rode baksteenbouw met decoratieve verwerking van witte baksteen voor muurbanden en rollagen; blauwe hardsteen voor de aanzet- en sluitstenen en lekdrempels. Gevarieerde muuropeningen met ten dele bewaard schrijnwerk; op de benedenverdieping met betegeld boogveld.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1909/49.
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossiers Hertogenweg 13 en Hertogenweg 15.