Villa Julien, Villa Mathilde, Villa Fritz en Villa Eugenie

Beschrijving

Ensemble van per twee gegroepeerde villa's in cottagegetinte eclectische stijl ingeplant in een beboomde tuin, opgericht voor de vier kinderen van Frederik Vermeulen uit Elsene, die toen in nummer 15 woonde. De villa's die elk een paneel met de benaming dragen, werden tegelijkertijd kadastraal ingetekend in 1913. Villa Fritz werd een tijdlang bewoond door Albert Van huffel, architect van de basiliek van Koekelberg en docent aan het Institut des Arts Décoratifs de la Cambre.

Villa Julien en Villa Mathilde

Villa Julien en Villa Mathilde zijn uitgewerkt als een eenheid met lichte art-deco-invloeden en tellen samen vier traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder complexe bedaking. Rode baksteenbouw op breukstenen onderbouw, gekarakteriseerd door de asymmetrische combinatie van lijst- en afgeknotte puntgevels met witbepleisterd bovengedeelte. Blauwe hardsteen werd gebruikt voor een muurband, hoek- en sluitstenen, lateien en de portiekzuil in nummer 18.

Gevarieerde muuropeningen; rondbogig op de verhoogde begane grond, rechthoekig op de bovenverdiepingen met onder meer twee- en drielichten met hardstenen tussenstijl; veelal met behouden houten schrijnwerk. Villa Julien (links) is toegankelijk via een rondboogdeur en wordt verder hogerop gemarkeerd door een driezijdige erker op voluutconsoles. Villa Mathilde heeft een tot rondbogig inkomportaal opengewerkte hoektravee met gebombeerde zuil.

Ondanks de wijzigingen in de voorgevel (vergroot venster als resultaat van aanpassingswerken in 1978) behield Villa Julien nog een aantal interieurelementen zoals een mozaïekvloer in de hal met bewaarde bordestrap voorzien van een balusterleuning en een witmarmeren schouw in de woonkamer.

Villa Fritz en Villa Eugenie

Villa Fritz en Villa Eugenie sluiten qua algemeen volume en materiaalgebruik aan bij de hoger beschreven villa’s maar zijn iets minder rijk uitgewerkt. Bij deze villa’s ligt het accent veeleer op de in- en uitspringende volumes en een markerende gevelhoge erkeruitbouw onder terugwijkende afgeknotte puntgevel.

Steekbogige vensters en rondboogdeuren respectievelijk met rondboogportaal en houten portiek. Villa Eugenie heeft links een in 1971 toegevoegd bouwvolume met garage.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1913/35.
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossiers Hertogenweg 16 en Hertogenweg 22.