Architectenwoning Frans Malfait van 1909

Beschrijving

Neoclassicistische villa 'Piatiorka', in oorsprong met paviljoen en conciërgewoning, in 1909 opgericht en bewoond door de Brusselse architect Frans Malfait; de kadastrale registratie gebeurde in 1911. Gelegen in grote omringende en beboomde tuin en aan de straatzijde twee esdoorns. Paviljoen en conciërgewoning zijn heden verdwenen.

Villa van drie traveeën met verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder mansardedak. De gecementeerde lijstgevel met geblokte hoeklisenen en een doorlopende waterlijst wordt voorafgegaan door een terras met hardstenen sierelementen en is toegankelijk via een dubbele bordestrap met smeedijzeren balustrade. De deur en het deurvenster met balkon hogerop in de middentravee zijn gevat in een blauwhardstenen omlijsting in neorococostijl. Steekboogvensters.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1911/34.
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Hoogvorstweg 11.