erfgoedobject

Rijwoning

bouwkundig element
ID: 216905   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216905

Beschrijving

Eenvoudige, doch ruime rijwoning, waarvoor bouwaanvraag van 1911 door André Killean.

Onderkelderd rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. Bakstenen lijstgevel op blauwe hardstenen plint, gemarkeerd door een twee traveeën breed vensterrisaliet links. Decoratief gebruik van witte bakstenen voor de ontlastingsbogen en muurbanden. Getraliede rechthoekige keldervensters.

De rechthoekige benedenvensters onder ijzeren I-latei en boogvelden met florale sgraffitopaneeltjes zijn voorzien van houten rolluiken, op de verdieping gedrukte rondboogvensters. Bewaard schrijnwerk met spaarzame verwerking van gekleurd reliëfglas en karakteristieke roedeverdeling. Rechthoekige houten vleugeldeur onder gedrukt rondbogig bovenlicht. Rechts een kleinere houten steekboogdeur waarachter een doorgang naar de binnenplaats. Houten kroonlijst op klossen.

De plannen bij de bouwaanvraag tonen een klassieke plattegrond: de ‘vestibule’ ligt rechts met aansluitend de trap en in het verlengde de keuken, links het salon met erachter de eetplaats en serre.

  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Hoornzeelstraat 25.

Bron     : -
Auteurs :  De Vries, Birgit, Kennes, Hilde
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Rijwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216905 (Geraadpleegd op 31-03-2020)