Duitse bunker Villa Krekaertvijver

Beschrijving

Nagenoeg volledig bovengrondse militaire post, tegen de zuidwestelijke rand van de tuin bij Villa Krekaertvijver. Een deel van de bunker geeft uit op de tuin van Schoolstraat nr. 25. Gelegen in het centrum van Aartrijke, op zo’n 400 meter ten oosten van de kerk.

Historiek

Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. De bunker is te zien op een luchtfoto van september 1917. In Aartrijke werd tijdens de oorlog heel wat militaire infrastructuur opgetrokken, waaronder medische inrichtingen, vliegvelden, een militaire bakkerij, een elektricteitscentrale, een 'Proviant Amt', een militaire slachterij, een limonadefabriek, een melkerij, een bioscoop en een telefooncentrale. Vooral vanaf juli 1917 zou Aartrijke regelmatig beschoten worden door vliegtuigen.

Beschrijving

Betonnen militaire post met rechthoekig grondplan en bijkomend toegangsas aan zuidoostelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan westelijke zijde zitten gleufjes. Het plafond binnenin zou naar verluidt vlak zijn.

• Informatie aangereikt door Johan Braet, gemeentearchief Zedelgem (8 mei 2013).
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto 27/5/1917 (dianummer 8385, FID 9070), Britse luchtfoto’s 9/9/1917 (dianummer 8393, FID 9078), 25/5/1918 (dianummer 8391, FID 9076).
  • JONCKHEERE D. 1964: Aartrijke 1914-18, Torhout.

Auteurs: Decoodt, Hannelore