erfgoedobject

Duitse bunker bij kasteel van Loppem

bouwkundig element
ID
216912
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216912

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker kasteel Loppem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Loppem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kasteeldomein van Loppem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen miltaire constructie opgetrokken net naast, ten oosten van het kasteel van Loppem.

Historiek

Duitse bunker, tijdens de eerste Wereldoorlog opgetrokken bij het kasteel van Loppem, wellicht als schuilplaats ten behoeve van de Duitse officieren die in het kasteel verbleven.

Vanaf eind 1917 wordt het kasteel van Loppem ingenomen door een Duitse generaal met zijn staf. Dankzij het dagboek van baron Albert van Caloen is geweten dat gestart is met de bouw van de Duitse bunker in februari 1918. Een maand later werken de 'pioniers' nog steeds aan deze 'onderstand', die de baron beschrijft als 'espèce de cave-labyrinthe divisée en une quantité de petits corridors'.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie met, voor zover zichtbaar, rechthoekig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Voor zover zichtbaar zijn de dakranden afgeschuind.

Twee toegangen aan westelijke zijde met trapjes vormen de L-vormige uiteinden van een gang. De linkertoegang is wat schuin uitgewerkt ten opzichte van de buitenmuur. Tussen de toegangen zitten twee rechthoekige openingen op manshoogte, die naar het midden toe versmallen, met uitsparingen voor een houten bekleding. Boven deze vier muuropeningen aan westelijke zijde zit telkens een klein afdakje. Binnenin zijn er vijf ruimtes, met alternerend een doorgang aan westelijke of oostelijke zijde en voornamelijk schuinoplopende verluchtingsopeningen tegen het plafond. Bewaarde houten planken suggereren een oorspronkelijke houten bekleding van het plafond. In de muren zijn vele voornamelijk verticale uitsparingen te zien, waarin soms nog houten latten bewaard zijn. In de gang, ter hoogte van de twee toegangen bevindt zich een zinkputje voor afwatering water. De bunker is met klimop overgroeid.

  • Informatie aangereikt door Johan Braet, gemeentearchief Zedelgem (8 mei 2013).
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 15/8/1918 (dianummer 9015, FID 7692).
  • VAN CALOEN V. e.a. 2001: Het kasteel van Loppem, Oostkamp.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein van Loppem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker bij kasteel van Loppem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216912 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.