Duitse bunker bij kasteel van Loppem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zedelgem
Deelgemeente Loppem
Straat Steenbrugsestraat
Locatie Steenbrugsestraat 26, Zedelgem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bunkers Duits hinterland West-Vlaanderen (thematische inventarisatie: 01-11-2012 - 31-12-2014).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Duitse bunker kasteel Loppem

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Kasteel van Loppem

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Kasteeldomein van Loppem

Deze bescherming is geldig sinds 27-08-1985.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I

Beschrijving

Betonnen miltaire constructie opgetrokken net naast, ten oosten van het kasteel van Loppem.

Historiek

Duitse bunker, tijdens de eerste Wereldoorlog opgetrokken bij het kasteel van Loppem, wellicht als schuilplaats ten behoeve van de Duitse officieren die in het kasteel verbleven.

Vanaf eind 1917 wordt het kasteel van Loppem ingenomen door een Duitse generaal met zijn staf. Dankzij het dagboek van baron Albert van Caloen is geweten dat gestart is met de bouw van de Duitse bunker in februari 1918. Een maand later werken de 'pioniers' nog steeds aan deze 'onderstand', die de baron beschrijft als 'espèce de cave-labyrinthe divisée en une quantité de petits corridors'.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie met, voor zover zichtbaar, rechthoekig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Voor zover zichtbaar zijn de dakranden afgeschuind.

Twee toegangen aan westelijke zijde met trapjes vormen de L-vormige uiteinden van een gang. De linkertoegang is wat schuin uitgewerkt ten opzichte van de buitenmuur. Tussen de toegangen zitten twee rechthoekige openingen op manshoogte, die naar het midden toe versmallen, met uitsparingen voor een houten bekleding. Boven deze vier muuropeningen aan westelijke zijde zit telkens een klein afdakje. Binnenin zijn er vijf ruimtes, met alternerend een doorgang aan westelijke of oostelijke zijde en voornamelijk schuinoplopende verluchtingsopeningen tegen het plafond. Bewaarde houten planken suggereren een oorspronkelijke houten bekleding van het plafond. In de muren zijn vele voornamelijk verticale uitsparingen te zien, waarin soms nog houten latten bewaard zijn. In de gang, ter hoogte van de twee toegangen bevindt zich een zinkputje voor afwatering water. De bunker is met klimop overgroeid.

  • Informatie aangereikt door Johan Braet, gemeentearchief Zedelgem (8 mei 2013).
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 15/8/1918 (dianummer 9015, FID 7692).
  • VAN CALOEN V. e.a. 2001: Het kasteel van Loppem, Oostkamp.

Bron: -

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Kasteeldomein van Loppem

Steenbrugsestraat 22, 26, 26A-B, 28, Zedelgem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.