Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

Beschrijving

Notariswoning in eclectische stijl, kadastraal geregistreerd in 1902 in opdracht van notaris Corné Dotremont, en gelegen op de hoek met de Peperstraat. Omringende tuin aan de Kerkstraat afgesloten door een gecementeerde muur met spaarvelden, aan de Peperstraat afgesloten door een bakstenen muur, deels met spaarvelden en spiegels.

Onderkelderd hoekpand van twee + afgeschuinde hoek + vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, voorzien van vernieuwde dakkapellen onder afgewolfde zadeldaken. Lijstgevels met een parement van lichtgekleurde baksteen, gemarkeerd door de decoratieve verwerking van blauwe hardsteen voor onder meer plint, muurbanden, puilijst, de geprofileerde architraaf, entablementen der bovenvensters, uitwerking van de borstweringen en steigergaten. Eenvoudige rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel. De hoektravee wordt geaccentueerd door de aanwezigheid van een deurvenster met balkon op de verdieping en een bekronende dakkapel onder gebogen fronton, gevat tussen voluutvormige vleugelstukken. De rondbogige deuromlijsting is versierd met diamantkoppen. Een grondige renovatie is aan de gang (augustus 2014) met uitgebreide nieuwbouw achteraan.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1902/10.
  • MOTTE V. & RUTTENS P. s.d.: Tervuren is niet zomaar een gemeente, Vura Ducum 3, Tervuren, 51.