Villa Isola Serena

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Isola Serena

Beschrijving

Modernistisch getinte woning, volgens opschrift 'Isola Serena', waarvoor een bouwontwerp van 1933 van de hand van de Brusselse architect J. Wouters bewaard bleef. Op het kadaster werd de woning geregistreerd in 1934.

De villa maakt deel uit van een reeks modernistisch getinte, zij het vrij eenvoudige woningen (nummers 23-29) alle uit de jaren 1930 en ingeplant op een lichte verhevenheid; de omringende tuinen zijn aan de straatzijde afgesloten door een laag muurtje. In 1937 werd aan de voorgevel van deze woning een ‘zonneterras’ toegevoegd naar een ontwerp van architect M. Jenet (Tervuren).

De villa vertoont een onderkelderd, kubusvormig volume van twee traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak; karakteristiek is de keldergarage die uitgeeft op het straatniveau en het daardoor sterk verhoogde woonniveau. Het geheel is volledig bepleisterd en voorzien van lijstgevels die geopend worden door strakke, rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. De eveneens rechthoekige deur bevindt zich in de rechtse zijgevel en is overluifeld. Het vrij strakke uitzicht wordt enigszins verbroken door het later toegevoegde balkon met pergola op gekoppelde zuilen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1934/5.
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Leuvensesteenweg 27.