Scheikundig Laboratorium en bijhorende directeurswoning

Beschrijving

Het laboratorium is een vrijstaand eclectisch gebouw met neorenaissancistische inslag; het werd in de jaren 1920 gebouwd als 'Scheikundig Laboratorium' voor het tegenover gelegen Congomuseum. De instelling werd belast met het onderzoek en de beschrijving van de natuur in Midden-Afrika. Het laboratorium, ingeplant op een ruim perceel tussen de Museumlaan en de Leuvensesteenweg, werd op het kadaster geregistreerd in 1927. Het huidige uitzicht van het exterieur komt grotendeels overeen met een foto van omstreeks 1935.

Het gebouw, opgetrokken uit baksteen op nagenoeg rechthoekige plattegrond telt één bouwlaag boven een zwaar souterrain en wordt afgedekt door een mansardedak met rechthoekige dakvensters en veelvuldige bakstenen schoorstenen. Het rechthoekige basisvolume wordt gemarkeerd door licht uitspringende hoekrisalieten, waarbij de noordwestelijke hoek is uitgewerkt als een toren van twee bouwlagen onder een gelijkaardig mansardedak als het basisvolume. De lijstgevels worden getypeerd door de contrasterende verwerking van blauwe hardsteen voor het souterrain, de doorlopende muurbanden, de venstermonelen en lateien op dito lateiconsoles, de lekdrempels, de architraaf en tot slot de steigergaten. Het souterrain is voorzien van rechthoekige, getraliede keldervensters. Ook de overige vensters zijn rechthoekig, al dan niet per drie gekoppeld of uitgewerkt als drielicht, onder bakstenen ontlastingsboog. Het noordwestelijke hoekrisaliet is voorzien van een uitgewerkte venstertravee met drielichten, waarvan de tussenstijlen zijn uitgewerkt als pilasters met lijstkapiteel; de borstwering is gedecoreerd met casementen. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd. Geprononceerde houten omlopende kroonlijst op klossen.

De ten zuiden gelegen bijhorende directeurswoning werd kadastraal geregistreerd in 1938 als ‘huis van de Bestuurder’. Het betreft een strak bakstenen volume van twee bouwlagen onder plat dag, met reminiscenties aan de nieuwe zakelijkheid.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling I (Tervuren), 1927/45, 1938/13.
  • MELLAERTS L. 1945: Tervuren door de eeuwen heen, Tervuren.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde