Mouterij en magazijn van Brouwerij Jespers-Boon

Historiek

De brouwerij Jespers-Boon werd opgericht in 1899 onder de benaming 'Brasserie du Parc Royal'. De stichters waren Joseph Jespers en Theophile Boon. Aanvankelijk werd er slechts een zoet bruin bier onder de naam 'Sterk' gebrouwen. Maar al in 1906 werd in de Nieuwstraat een mouterij opgetrokken met een magazijn voor lambic, geuze en kriek. Op een briefhoofd is er sprake van 'Bières fines. Spécialité de Gueuze et Krieken Lambic'; voortgaande op de afbeelding van de mouterij, bleef het vooraanzicht in vrijwel ongewijzigde toestand bewaard. In de jaren 1950 werden de gebouwen opgekocht door pastoor Davidts om er onder meer een chirolokaal, een verblijfplaats voor zusters, een parochiale boekerij en parochiaal museum te vestigen; een bouwvergunning van 1957 bleef bewaard in het gemeentearchief. De linkse zijgevel werd toen aangepast.

Beschrijving

Het monumentale gebouw, beeldbepalend in de smalle Nieuwstraat, telt vijf traveeën en vier bouwlagen onder drie parallelle zadeldaken met de nok haaks op de straat. Het geheel is opgetrokken uit baksteen en vertoont aan de straat drie strak geordonneerde puntgevels met centrale inrijpoort geflankeerd door panelen waarin de later aangebrachte opschriften BOEKERIJ en MUSEUM. Witgeglazuurde baksteen werd aangewend voor de muurbanden en de rollagen van de steekbogige vensters op blauwe hardstenen lekdrempels. Op de begane grond zijn twee vensters getralied. De linkse zijgevel werd in 1957 aangepast als zichtgevel met beige bakstenen parement en voorzien van rechthoekige vensters. Ook het interieur werd toen aangepast aan de bestemmingswijziging.

• Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Nieuwstraat 15.
  • MOTTE V. & RUTTENS P. s.d.: Tervuren is niet zomaar een gemeente, Vura Ducum 3, Tervuren, 61.