Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Twee bewaarde voorbeelden van dorpswoningen, voorzien van een met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel, kadastraal geregistreerd in 1903. Hoewel dergelijke woningen bij het begin van de 20ste eeuw veelvuldig opdoken in het straatbeeld worden de mooie voorbeelden vrij zeldzaam.

Het betreft hier twee enkelhuizen in spiegelbeeldschema, elk van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De gevels kregen een horizontaal accent door het doortrekken van de lekdrempels op de bovenverdieping en een geprofileerde architraaf.

Zeer typisch zijn de geprofileerde vensteromlijstingen met sluitsteen op de verdieping, evenals de decoratie op de borstwering. De steekboogdeuren en benedenvensters zijn eenvoudiger en enkel voorzien van een platte bandomlijsting. Eenvoudige houten kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1903/26.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde