Huis De Zondvloed

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Onze-Lieve-Vrouwestraat
Locatie Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis De Zondvloed

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis De Zondvloed

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Typologiewinkels
DateringWO II
Betrokken personen

Beschrijving

Modernistisch winkelpand van vier bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van architect Alfons Roose uit 1945 ter de vervanging van een vernielde woning met meubelzaak van meubelfabrikant Prosper Segers.

Opgetrokken uit gele baksteen, in combinatie met een donkerbruine keramische (volgens bouwplan een 'zwarte' marmeren) vensteromlijsting voor de monumentale, twee bouwlagen omvattende vitrine waarachter een mezzanine of insteekverdieping.

Bovenverdiepingen met bandvensters, waarvan de borstweringen in lichte overstek zijn, voorzien van een centraal balkon met fijne en sierlijke balkonleuning. Houten kroonlijst. Vernieuwd winkelraam in aluminium.

Volgens de oorspronkelijke bouwplannen heeft de handelswoning een totale bouwdiepte van 41,25 meter met een voorbouw van vier bouwlagen en een achterbouw van in totaal drie bouwlagen, waarvan de onderste een souterrain is. Een grote trappenhal verzorgt centraal de verticale circulatie tussen de verdiepingen van de winkelruimtes, die in de voorbouw enkel de onderste twee bouwlagen innemen. Boven de winkel bevindt zich een duplexappartement.

De winkelruimtes hebben hun oorspronkelijke sobere en functionele inrichting behouden: tweekleurige tegelvloeren, plankenvloeren (bovenverdiepingen), monumentale bordestrap in granito met ijzeren leuningen voorzien van lusmotieven, stucplafonds met zware, moderne lijsten waarachter indirecte verlichting, rondboogdeuren.

  • Stadsarchief Mechelen, bouwdossiers: 1945/0252.

Bron: -

Auteurs: Wouters, Annelies

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Onze-Lieve-Vrouwestraat

Onze-Lieve-Vrouwestraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.