Bank naar ontwerp van J. Van Cauwenbergh en E. De Wachter

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Onze-Lieve-Vrouwestraat
Locatie Onze-Lieve-Vrouwestraat 114, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bank naar ontwerp van J. Van Cauwenbergh en E. De Wachter

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bank naar ontwerp van J. Van Cauwenbergh en E. De Wachter

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Bankgebouw in 1956 verbouwd in naoorlogs modernisme naar een ontwerp van de Mechelse architecten Jos Van Cauwenbergh en Egide De Wachter in opdracht van het voormalige Middenstands Deposito- en Kredietkantoor (MDK). De plannen van het vooruitstrevende ontwerp, dat de expo-stijl al aankondigde, voorzag in het behoud van de hoofdstructuren van een ouder, vermoedelijk vroeg-19de-eeuws dubbelhuis waarvan de gemene muren, de tussenvloeren en enkele scheidingsmuren ter hoogte van de bovenverdiepingen bewaard bleven.

In 1975 werd het bankgebouw uitgebreid door de samenvoeging met het aanpalende handelspand aan de rechterzijde, waarvan de begane grond werd verbouwd en aangepast in dezelfde stijl.

Het grotendeels beglaasde gevelfront van het bankgebouw is verticaal geleed in drie vensterregisters van similisteen (volgens bouwplan "Euville"), gecombineerd met een gevelkader in zwarte leisteen op een sokkel van zwarte marmer. De afgeschuinde vensterstijlen met keellijst verwijzen nog naar de traditionele bouwstijlen. De oorspronkelijke ramen in 'wit metaal' zijn slechts ter hoogte van de bovenverdieping bewaard gebleven, de andere ramen en toegangsdeur zijn vervangen in grijs aluminium.

Een dubbele deur in het centrale gevelregister verleent de toegang tot een ruime inkom- en trappenhal met slingertrappen in expo-stijl voorzien van vergulde metalen trapleuningen met paraboolmotieven. Een monumentaal, deels verguld wandreliëf stelt de oogst voor. In de publieke delen is het interieur afgewerkt met beige marmeren wandplaten en vloertegels. De verdiepingen zijn ingedeeld in kantoren en loketten naast een lange gang.

Volgens een plaatsbezoek in 2007 bleven nog 19de-eeuwse interieurelementen (stucplafonds, binnendeuren, schouwmantels) bewaard ter hoogte van de bovenverdiepingen.

Het in 1975 toegevoegde gebouw aan de rechterzijde heeft een verankerde, 19de-eeuwse gedecapeerde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak (nok evenwijdig aan de straat). Rechthoekige vensteropeningen op hardstenen lekdorpels. Vernieuwde T-ramen in aluminium. Gevelaflijning door middel van een geprofileerde houten kroonlijst. De begane grond is verbouwd in dezelfde stijl en met dezelfde materialen als het bankgebouw aan de linkerzijde.

  • Bouwdienst Mechelen, bouwaanvragen: 1975/200.
  • Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1956/0485.

Bron: -

Auteurs: Wouters, Annelies

Datum tekst: 2014

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Onze-Lieve-Vrouwestraat

Onze-Lieve-Vrouwestraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.