Handelspand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand

Beschrijving

Handelshuis in eclectische stijl van vier bouwlagen en twee traveeën onder plat dak, waarvoor vermoedelijk A. Devis in 1924 een bouwaanvraag indiende 'voor de heropbouw van de woning' (bouwdossier ontbreekt).

Boven een gepleisterde, nu zwart geschilderde, pui is de lijstgevel opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband gecombineerd met witgeschilderde simili- of natuursteen voor de hoekblokken, vensteromlijstingen en gevelbekroningen en met blauwe hardsteen voor de waterlijsten, balkonleuning en lekdorpels.

De gevarieerd ingedeelde rechthoekige vensters worden voorts geaccentueerd door de trapsgewijze profileringen van de bovendorpels en de rechte inkepingen van de vensterstijlen. De brede rechter venstertravee wordt gemarkeerd door een over de tweede en derde bouwlaag doorgetrokken, trapezoïdale erker, uitlopend in de balustrade van het bekronend balkon. De ornamentatie van de winkelpui is ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl met typerende rocaillesluitsteen en fruitkransen boven de linker toegang.

De hoekbekroningen die boven de daklijst uitsteken neigen al - omwille van hun eerder kubistische, geometrische vormentaal - naar de art deco. Bewaarde houten kroonlijst op consoles. Vernieuwde etalage en ramen, die grotendeels werden gebaseerd op de indeling van het historisch model.

• Stadsarchief Mechelen, bouwaanvragen: 1924/3066.

Auteurs: Wouters, Annelies