Rijhuis met winkelpui

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijhuis met winkelpui

Beschrijving

Rijhuis met winkelpui, ontstaan uit de verkaveling van een ruim perceel op de hoek van de Peper- en de Rozendalstraat in het laatste kwart van de 19de eeuw. Voorheen lag hier naar verluidt het voormalige Hof van der Balct.

Eénlaags pand onder pannen mansardedak, voorzien van twee geprofileerde dakvensters met frontonbeëindiging en flankerende vleugelstukken. Het pand werd kadastraal als 'geheele herbouwing' geregistreerd in 1927. De gedeeltelijk met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel wordt gemarkeerd door een nagenoeg gevelbrede winkelpui uit de bouwperiode. Aan weerszijden van de verdiepte, centrale ingang is er een rondbogige puivenster met in de zwikken glas in lood met art-nouveaugetinte motieven; de geprofileerde rechtstanden zijn voorzien van een verfijnd Korinthisch kapiteeltje. Inkom met bewaarde tegelvloer.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1927/4.
  • SCHEPERS A. 1986: De winkeltjes van Tervuren in de twintiger jaren, De Horen 13.5, 166-168.
  • VERBESSELT J. s.d.: Het Parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw XVI. Tussen Zenne en Dijle V, s.l., 232.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde