erfgoedobject

Villa van 1928 naar ontwerp van Arthur Manne

bouwkundig element
ID: 216951   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216951

Beschrijving

Art-decogetinte villa met cottage-elementen, waarvoor bouwplannen van 1928 naar ontwerp van de Brusselse architect Arthur Manne in opdracht van Emiel Van de Broeck. De villa is omgeven door een tuin met oude bomen. Een deel van de oorspronkelijke detaillering ging verloren door de gele beschildering, waar voorheen het bakstenen parement voor een groot deel zichtbaar was.

Het geheel wordt gemarkeerd door in- en uitspringende, bakstenen volumes van twee bouwlagen onder complexe bedaking met dakkapellen en herdekt met kunstleien. De straatgevel wordt rechts gemarkeerd door een uitspringende puntgevel met op de begane grond een driezijdige erker, bekroond door een terras met geometrisch ijzeren hek, dat sterk afwijkt van de bouwplannen waar een art-decogetinte stenen afsluiting met ijzeren hekjes werd voorzien. De van in oorsprong bepleisterde bovenbouw is in de top voorzien van fantasierijk uitgewerkt pseudovakwerk waartussen een bow window. Links bevindt zich de overluifelde inkompartij. De vensters op de begane grond sluiten qua vormgeving aan bij de art deco, terwijl de meeste bovenvensters rechthoekig zijn. Sommige hebben nog de typische roedeverdeling in het bovenlicht, op de plannen gedeeltelijk ingetekend met glas in lood. Rechtse zijpuntgevel met driezijdige uitbouw benadrukt door decoratief uitgewerkte schoorsteen met siermetselwerk. Tegen de achtergevel bevindt zich een lagere aangebouwde garage met ernaast een terras en pergola.

De binnenindeling waarbij de diverse ruimten geschikt zijn rondom de centrale hal is vrij klassiek.

  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Vrijwilligerslaan 3.

Bron     : -
Auteurs :  De Vries, Birgit, Kennes, Hilde
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa van 1928 naar ontwerp van Arthur Manne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216951 (Geraadpleegd op 30-03-2020)